Welke belastingen je tegen gaat komen

Als zelfstandig fotograaf moet je belasting afdragen over het geld wat je verdient en de omzet die je draait. Als Eenmanszaak zijn er gelukkig maar twee type belastingen waar je rekening mee hoeft te houden. Best overzichtelijk en niets om je zorgen over te maken als je het mij vraagt. Ik zet ze voor je op een rijtje!

De omzetbelasting 

Met deze belasting krijg je het vaakst te maken in je administratie. De omzetbelasting betaal je op basis van de BTW die je hebt betaald en hebt ontvangen. Dit draag je over het algemeen per kwartaal af, maar het kan ook per jaar. 

Mijn advies is om je prijzen altijd exclusief BTW af te spreken. Voorbeeld: jij komt als concertfotograaf voor € 100 ex btw fotograferen. Wanneer je de factuur opstelt betekent dit dat er nog € 21 aan BTW bovenop die € 100 komt en de totaalprijs dus € 121 wordt. 

In de loop der tijd ontvang je van klanten een boel BTW-geld wat dus niet voor jou is maar naar de Belastingdienst moet.

Dit werkt ook de andere kant op. Stel jij koopt een nieuwe lens, dan zit hier ook 21% btw op die je betaald aan de winkel. Wanneer je ingeschreven staat als een Eenmanszaak dan kun je deze BTW terug krijgen aan het eind van elk kwartaal.

Aan het eind van elk kwartaal doe je namelijk de BTW-aangifte (= omzetbelasting) op Mijn Belastingdienst. 

Allereerst geef je de hoeveelheid omzet exclusief BTW aan onder het kopje 1A: Leveringen/diensten belast met hoog tarief. In het vakje ernaast vul je in hoeveel BTW je daarover hebt verdiend. Dat is dus 21% van je omzet.

Wanneer je bijvoorbeeld € 1500 omzet hebt gedraaid in het hele kwartaal dan vul je bij de BTW het bedrag € 315 in.

Vervolgens kun je onder 5B Voorbelasting de hoeveelheid BTW opschrijven die jij al hebt betaald aan andere winkels of bedrijven. Stel je hebt voor € 605 aan spullen gekocht of diensten ingehuurd, dan heb je € 105 euro aan hoogtarief-btw betaald. Wanneer je dit bedrag onder Voorbelasting invult dan wordt dit verrekend met de BTW die je moet terugbetalen aan de Belastingdienst. 

Je hoeft dus niet € 315 terug te betalen, maar € 210.

Heb je in een kwartaal een grote investering gedaan waardoor je meer BTW hebt betaald dan je zelf hebt ontvangen, dan ontvang je het verschil terug van de Belastingdienst.

Als fotograaf is de BTW-aangifte niet zo spannend. Enerzijds heb je wat facturen verstuurd voor je werkzaamheden en anderzijds heb je wellicht wat aankopen gedaan. Zo veel bijzonders kom je dus niet tegen. Werk je in een boekhoudprogramma dan hoef je niets zelf uit te rekenen en geeft het programma je alle cijfers die je nodig hebt.

De inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting en omzetbelasting worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar het zijn toch echt twee verschillende belastingen. Bij de omzetbelasting gaat het puur om het verrekenen van de BTW: heb je teveel ontvangen dan moet je terugbetalen, heb je teveel betaald dan krijg je geld terug. 

De inkomstenbelasting is een stuk complexer. Het gaat hier namelijk om de belasting die je betaald over de winst van een heel jaar. En deze winst (ook wel resultaat genoemd) heb je niet zomaar even uitgerekend. Deze aangifte moet je jaarlijks voldoen voor 1 mei.

Ik ga hier geen lang stuk typen over hoe de aangifte werkt en welke aftrekposten er allemaal zijn. Mijn advies is om voor de inkomstenbelasting gebruik te maken van een accountant. 

Dit kost een paar honderd euro, maar zorgt er wel voor dat je met een gerust hart je belastingverplichting voldoet. Je wilt niet na enkele jaren een claim van duizenden euro’s krijgen omdat je toch per ongeluk verkeerd gebruik hebt gemaakt van bijvoorbeeld je investeringsaftrek.

Sterker nog, over het algemeen verdiend de accountant zichzelf wel terug. Met het handig schuiven en gebruik maken van de mogelijkheden, weten ze er vaak voor te zorgen dat je minder belasting betaald dan wanneer je zelf met beperkte kennis aan de slag gaat.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Sorry, je kunt geen tekst kopieren van deze website!