Do’s en don’ts: de fotopit etiquette

Het festivalseizoen staat voor de deur en dat betekent dat de fotopit weer volgepakt zal worden met enthousiaste fotografen die de ultieme foto willen maken van hun favoriete artiesten. Maar hoe zorg je ervoor dat je als fotograaf op een goede manier met elkaar omgaat in de fotopit? Wat zijn de do’s en don’ts? In dit artikel leer ik je de geschreven en ongeschreven regels van de fotopit, zodat je straks als een professional te werk kunt gaan en de mooiste platen kunt maken!

Respect

De belangrijkste regel is om respectvol met elkaar om te gaan in de breedste zin van het woord. Voorkom dat je onnodig tegen elkaar opbotst, geen ellebogen-werk om een plekje te veroveren en wees ook voorzichtig met elkaars apparatuur. Bots je wel een keer tegen iemand aan of zie je iets over het hoofd, laat dan blijken dat het niet je bedoeling was. Zorg dat het voor iedereen een prettige werkomgeving is.

In diezelfde sfeer is het ook leuk om voorafgaand aan het concert een praatje te maken met je collega’s. Wellicht heeft de persoon met wie je stond te praten wel een keer een vervanger nodig en denkt ‘ie aan jou!

Blijf in beweging

Zorg dat je in de fotopit niet op één plek blijft staan, maar dat je rond beweegt en op verschillende plekken staat. Enerzijds maak je daardoor zelf unieke en gevarieerde foto’s en anderzijds houd je niet een plekje bezet voor andere fotografen. Wel zo sympathiek, zo gun je je collega ook wat!

Fan zijn mag later weer

Het gaat vast en zeker voorkomen dat je een persoonlijke favoriet mag gaan fotograferen. Probeer je fan-zijn dan te beperken en ga niet midden in de fotopit staan dansen of selfies maken met de artiest. Kun je het niet laten om toch even te genieten van het moment? Zoek dan de achterkant of zijkant op van de fotopit zodat je de overige fotografen niet stoort in hun werk. Uiteindelijk is de fotopit een plek waar gewerkt wordt.

Wees licht bepakt

Vermoedelijk heb je een hele rugtas of koffer aan apparatuur mee genomen naar het festival of de venue. In de fotopit is het echter een no-go om met je rugtas op te blijven lopen, je maakt jezelf op deze manier onnodig groot in een kleine ruimte. Leg je rugtas of koffer dus aan het begin van de fotopit neer, op een plek waar mensen er niet (in het donker) over kunnen struikelen en ga enkel met je camera’s om de nek de fotopit in.

Laat je flitser thuis

Een inkopper, want je bent vast al wel bekend met het principe 3 songs no flash. Hoe dan ook een onmisbare regel voor het fotograferen in de fotopit: het gebruik van een flitser is niet toegestaan. Of het nou een donkere venue is of een zonovergoten festival, hou de flitser in de tas en werk met het licht wat er is.

Niets boven je hoofd

De fotopit is een kleine ruimte en dat betekent dat fotografen ook geregeld op een kluitje achter elkaar zullen staan. Het is in de basis een no-go om zomaar je arm met camera in de lucht te steken of gebruik te maken van een monopod. Met deze handeling beperk je namelijk de mogelijkheden van fotografen die achter jou staan en verknal je hun werk. Wil je toch bijvoorbeeld een mooie overzichtsfoto maken van het podium? Zoek dan een plekje op waarbij je zeker weet dat er niemand achter je staat die er last van heeft en hou het beperkt.

Blijf op de grond

Ze zien er ongelooflijk aanlokkelijk uit, die trapjes van de barriers of een eventuele flightcase die nog in de fotopit ligt, maar in principe blijf je met beide benen op de grond staan. Ook hierbij draait het erom dat je de kans voor een mooie foto van collega-fotografen niet wilt verpesten. Wanneer je op een barrier of flightcase gaat staan verstoor je onnodig het zicht van fans maar ook de kans op een mooie foto van een fotograaf die achter je staat.

Draag zwart

Het makkelijkste kledingadvies wat je kunt krijgen: alles in het zwart. Als concertfotograaf ben je aan het werk en is het je taak om zo min mogelijk op te vallen. Dat lukt niet met een gezellige hawaiiaanse blouse. De artiest staat in het licht, alles eromheen opereert in de schaduw. Het dragen van zwart minimaliseert je visuele aanwezigheid. Wil je professioneel voor de dag komen, dan is dit de makkelijkste stap om te zetten.

Luister naar de security

De fotopit deel je vaak met leden van de security. Ze staan daar voor de veiligheid van de artiest, maar ook voor de veiligheid van de fans. Moet er ruimte gemaakt worden om iemand naar de EHBO af te voeren? Dan maak je ruimte. Zitten de eerste drie liedjes erop? Dan vertrek je netjes wanneer dit wordt aangegeven. Mocht er een fout gemaakt worden, omdat de fotopit bijvoorbeeld te vroeg wordt leeg gemaakt, ga hier dan respectvol over in gesprek.

Samengevat

Veel van de do’s en don’ts komen eigenlijk op het volgende neer: wees bewust van je omgeving en heb respect voor elkaar. Kijk om je heen wat er gebeurd, wie er achter je staat, moet er iemand langs je heen, zit je tijd er al op et cetera. Vanuit die gedachte hou je jezelf dus klein, klim je niet op barriers of verhogingen en steek je geen dingen in de lucht wanneer er nog collega’s achter je staan.

Kom je iemand in de fotopit tegen die tot last is van anderen, schroom niet hem of haar op een beleefde manier te attenderen op hem of haar gedrag. Samen helpen we elkaar verder en maken we de fotopit tot een prettige werkplek!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Sorry, je kunt geen tekst kopieren van deze website!