Als fotograaf is het bij concerten en festivals de kunst om zo min mogelijk op te vallen, om de spontaniteit zo groot mogelijk te houden. Het grootste compliment wat ik na een evenement kan krijgen is: ‘Huh was je daarbij? Ik heb je helemaal niet gezien!’. Je kunt als fotograaf nog zulke goede foto’s maken, maar als je je beroerd gedraagd dan gaat je dat niet heel ver brengen. Een paar tips hoe je je kunt opstellen!
Welke kleding is geschikt?
Het kledingadvies voor een concertfotograaf is makkelijk: stageblack. Oftewel, geheel in het zwart gekleed, van schoenen tot t-shirt. Uiteraard in effen kleur, zonder grote prints.
Zwart is de universele keuze als je werkzaam bent in de concert- en evenementindustrie. De reden hiervoor is simpel, jij bent namelijk aan het werk en het is de bedoeling dat je zo min mogelijk opvalt. De artiesten staan in het licht, die moeten opvallen. Alles eromheen opereert in de schaduw ervan.
Ook wanneer je niet op het podium staat maar enkel in de fotopit of tussen het publiek beweegt is het goed om je in het zwart te kleden. Hoe minder je opvalt, hoe spontaner je foto’s worden wanneer je bijvoorbeeld foto’s van het publiek maakt. Ook leid je het publiek minder af.
Fotografeer je in de zomer op festivals bij daglicht, dan kun je overwegen een korte broek aan te doen of bijvoorbeeld een t-shirt met een kleurtje. Maar wees je er van bewust dat dit geen geschikte outfit is wanneer je op een podium moet fotograferen.
Kortom, wil je het zekere voor het onzekere nemen? Probeer dan altijd in het effen zwart te gaan.
Ken je plek in het geheel
Als concertfotograaf ben je te gast, probeer die gedachte vast te houden wanneer je aan het werk bent op het podium of tussen het publiek. Je bent te gast op het podium, want dat is de wereld van de artiest. Je bent te gast in de zaal, want daar staan bezoekers die veel geld betaald hebben voor hun ticket.
In de backstage
De backstage is de plek waar artiesten ontspannen en voorbereiden op de show die ze gaan opvoeren. Als je hier mag komen, stel jezelf dan rustig en professioneel op. Probeer de artiest niet uit z’n concentratie te halen en onnodig te storen. Fotografeer als een fly on the wall en duik niet overal bovenop.
Je mag als concertfotograaf soms heel dichtbij artiesten komen, maar bewaak de professionele grens. Als een fan op de foto gaan met een artiest is over het algemeen een no-go. Je bent als professional aan het werk, niet als fan op bezoek. Hoe groot fan je ook bent, probeer je in te houden. Als een artiest het zelf voorstelt kun je het altijd nog overwegen, evenals wanneer de relatie tussen jou en de artiest in een verder stadium is.
Op het podium
Voordat je op het podium aan het fotograferen slaat, stel jezelf altijd voor aan de band, de stagemanager en de tourmanager en vraag om toestemming en waar je mag staan. Als zij niet weten wie jij bent en wat je komt doen, word je binnen een mum van tijd van het podium af getrokken.
Probeer verdekt opgesteld te staan, de show draait immers niet om jou. Maak hiervoor gebruik van risers of bijvoorbeeld versterkers die op het podium staat, daar kun je achter verschuilen. Je kunt ook vanuit de coulissen fotograferen.
Je bent niet de enige die op of rondom het podium aan het werk is, dus blijf ook goed om je heen kijken. Sta niet in de zichtlijnen van een monitor technicus of een backliner. Zorg dat de overige crewleden ook hun werk goed kunnen doen.
In de zaal
Wanneer je je gaat mengen tussen het publiek is het goed om je te realiseren dat deze mensen geld hebben betaald om de show te mogen zien. Dan is het vrij lullig om een lange tijd voor hun neus te gaan staan of ze af te leiden door al duwend en trekkend door de menigte te bewegen.
Beweeg dus rustig tussen het publiek, vraag netjes of je er even langs mag en knoop een praatje aan voor het podium en leg bijvoorbeeld uit dat je alleen de eerste drie liedjes fotografeert en dan weer weg bent. Zo kun je op meer begrip rekenen en kun jij je werk weer beter doen.
In de fotopit
Dit is de plek waar de kans het grootst is dat je collega’s gaat tegen komen. Maak een praatje met elkaar, help elkaar als je voorkennis hebt over de show, geef elkaar de ruimte en als belangrijkste: ga respectvol met elkaar om. Man, vrouw, kleur, geaardheid… you name it, het moet in de fotopit niets uitmaken. Iedereen komt daar om op z’n eigen creatieve manier een show vast te leggen. Gun elkaar dat. Wie weet zoekt die ene fotograaf waar je mee kletste wel een vervanger voor een opdracht en heeft hij of zij een goede herinnering aan jou.