Bij de grotere concerten en festivals vliegt het vuurwerk en de confetti je soms om de horen. Maar welke verschillende soorten special effects bestaan er eigenlijk? Een opfriscursus!
1. CO2
CO2 herken je als witte rookwolken die afgevuurd worden vanuit een positie. Dit kan een CO2 kanon zijn die in de fotopit staat, maar ze bestaan ook als CO2-guns die vastgehouden worden in de hand.
2. Confetti
Confetti zijn kleine snippers die onder hoge luchtdruk uit confetti kanonnen worden geschoten. Deze confetti kanonnen staat vaak in de fotopit en je moet er goed voor uit kijken. Als ze afgaan en je staat er met je hoofd voor dan ben je flink de sjaak, gezien de hoeveelheid luchtdruk die het afvuurt.
Binnen het confetti segment heb je de stadiumshots die eenmalig afschieten en de confetti naar beneden laten dwarrelen, maar er zijn ook stadiumblowers die tot wel 10 minuten lang het confetti laten rond dwarrelen.
3. Streamers
In het verlengde van de confetti zitten de streamers. Dit is een confetti-soort en bestaat uit lange slierten in plaats van kleine snippertjes. Deze worden net als confetti onder hoge luchtdruk afgevuurd vanuit de confetti kanonnen.
4. Flames
Dankzij een brandbare vloeistof spuiten speciale jets metershoge vlammen de lucht in. Dit effect kan recht omhoog zijn, maar er bestaan ook flame machines die de vlammen van links naar rechts kunnen laten gaan en in korte bursts afvuren. Sta je in de fotopit en gaan de flames de lucht in? Dan zul je het voorlopig even niet meer koud hebben, want je voelt de hitte er vanaf stralen!
5. Dry Ice
Dry Ice ook wel droogijs in het Nederlands is een CO2 gas in vaste vorm. In combinatie met heet water ontstaat er een dikke wolk die over de vloer en rondom personen blijft bewegen. Dit geeft magisch effecten omdat de vloer verdwijnt onder een dikke laag nevel. In tegenstelling tot een normale rookmachine werkt dry ice subtieler.
6. Sparkulars
Sparkulars zijn machines die een vuurwerkfontein simuleren. Het effect ontstaat door een chemische reactie van metaalpoeder en er komen dus geen pyrotechnische materialen aan te pas. Je komt de sparkulars op veel events tegen omdat dit vergunningsvrije machines zijn. Er is weinig rookontwikkeling, komt weinig nare geur vanaf en spuwt ‘koude vonken’ uit. Toch de tip om er niet onder te staan, zo koud is het ook weer niet. 😉
7. Drop FX
Bij Drop FX hebben we het over het algemeen over valdoeken. Dit kan aan het begin van een voorstelling zijn, waarbij een groot doek het podium verbergt en bij de start naar beneden valt. Maar dit kan ook tijdens een concert plaats vinden in kleinere vorm.
8. Mines
Mines zijn onderdeel van het Pyro segment. Mines zijn een bundeltje kleinere lichtkogels die de lucht in worden geschoten. Vaak in een mooie felle kleur zoals rood, groen of paars.
9. Comets
Comets zijn ook onderdeel van het Pyro segment. Bij Comets gaat het om een enkele grote lichtkogel die de lucht in wordt geschoten, achter de kogel zit een staart met sparkling effect.
10. Silverjets
Silverjets zijn de Pyro variant op Sparkulars. Bij Silverjets wordt er een dichte bundel van zilveren vonkjes de lucht in geschoten. Dit is een kortstondig effect en kan in tegenstelling tot de Sparkulars niet enkele seconden aan blijven staan. Daarentegen is de impact wel groter, vanwege het geluid en de lichtintensiteit.
11. Vuurwerkshow
Dit vergt weinig uitleg, het gaat hier om een vuurwerkshow tijdens- of na een concert of festival. Vaak op het einde van de dag, wanneer het uiteraard donker is. Over het algemeen gaat het om vuurwerk wat achter het hoofdpodium geplaatst is en boven het podium uit zal steken. Meestal gaat het hier om lichtkogels in combinatie met knal en sparkling effecten.