Het grote concertfotografie woordenboek

In de entertainmentwereld staat het bol van woorden die je als buitenstaander niets zeggen. Wil je als concertfotograaf aan de slag gaan dan is het handig dit artikel door te nemen, zodat jij begrijpt waar het over gaat als de tourmanager zegt dat je enkel three songs no flash mag schieten vanuit de barriers. 😉

1. Three Songs No Flash

Dit is de regel waarbij je de eerste drie liedjes van een concert mag fotograferen en het gebruik van een flitser verboden is. In de loop der tijd is deze regel de standaard geworden in poppodia en grotere zalen. Wanneer je persaccreditatie krijgt en in de fotopit een concert mag fotograferen, krijg je over het algemeen deze opmerking mee. 

In het huidige tijdperk ontstaan er steeds meer alternatieven. Bij sommige artiesten mag je maar één liedje fotograferen, anderen laten je juist de laatste drie liedjes fotograferen. Er bestaan ook artiesten waar je de hele show welkom bent.

Soms is het toegestaan om in de zaal te blijven en naar de show te kijken. Maar over het algemeen moet je na de eerste drie liedjes het pand weer verlaten.

2. Accreditatie / Persaccreditatie / Fotopas

Bij accreditatie gaat het om de toegang tot de event en kan in gradatie verschillen. De accreditatie vertaalt zich tot het type polsband of pas wat je ontvangt van de organisatie. Wanneer we het over persaccreditatie hebben gaat dit over de accreditatie die je toegang geeft tot de fotopit. 

Persaccreditatie komt er in alle soorten en maten, met name bij grote concerten. Denk aan plakstickers voor op je kleding, een keycard met een pas of een speciaal polsbandje waar ‘pers’ op staat. Bij kleinere shows in reguliere poppodia ontvang je over het algemeen geen speciale persaccreditatie. In zo’n geval voldoet je ticket en de toestemming per e-mail.

3. Fotopit / Barriers

De fotopit is de ruimte vooraan, tussen het podium en het publiek. De grootte van de fotopit hangt van de zaal af.

De hekken die het publiek tegenhouden worden de barriers genoemd, afgeleid van de MOJO Barrier. Zodoende wordt de fotopit ook wel eens ‘in de barriers’ genoemd. 

Er zijn genoeg shows in poppodia waarbij er geen barriers geplaatst worden en er dus geen ruimte vrij wordt gehouden tussen het podium en het publiek. In dit geval zul je dus op tijd moeten komen om dicht bij het podium te komen voor close up foto’s.

4. Front of House

Front of House is de plek middenin de zaal waar de technici zitten op vlak van geluid, licht en visuals. Vaak omheind met barriers. Het kan voorkomen dat de positie van de front of house elders in de zaal is dan in het midden op de vloer.

Bij sommige grote concerten kan het zijn dat je de eerste drie liedjes mag fotograferen vanuit de front of house. Dat betekent dat je op grote afstand staat en dus een klein huishoudkrukje en flinke telelens moet meenemen. 

5. Stage Left / Stage Right

Bij stage left / stage right ga je altijd uit van het perspectief van de artiest. Als de artiest op het podium staat en naar het publiek kijkt, dan is alles links ‘Stage Left’ en alles rechts ‘Stage Right’.

Bijvoorbeeld: je kunt de fotopit betreden via stage right. 

6. Tourmanager

De tourmanager werkt in dienst van de artiest. De tourmanager houdt zich bezig met de organisatorische en financiële taken rondom een concert of concertreeks.

De tourmanager is de tussenpersoon tussen artiest en organisator/poppodium. De tourmanager geeft aan de wensen en eisen aan en bemiddelt bij eventuele discussies. De tourmanager is verantwoordelijk voor het tijdschema, de huisvesting van de band op tour, contacten met pers, financiële kosten en onvoorziene gebeurtenissen. 

Wil je iets voor elkaar krijgen met de artiest, bij een concert of festival? Je route loopt altijd via de tourmanager. Heb respect voor die functie en ga niet achter de tourmanager’s rug om.

7. Stagemanager

De stagemanager is verantwoordelijk voor alles wat er gebeurd op het podium. De stagemanager is er voor verantwoordelijk dat de op- en afbouw op tijd begint, de artiest niet te lang door blijft spelen en is het aanspreekpunt voor de artiest en crew. 

Wil je als fotograaf bij een concert of festival op het podium fotograferen en heb je hier ook de juiste accreditatie voor? Doe dit altijd in overleg met de stagemanager en ga niet zomaar je gang.

8. Monitor tech

De monitor tech zit vaak op het podium gepositioneerd, stage left. Hij of zij zit achter een grote mengtafel en zorgt ervoor dat de artiesten zichzelf en overige bandleden goed kunnen horen op hun oordopjes en monitoren die op de grond liggen. 

Er vindt veel communicatie plaats tussen artiest en monitor tech, vaak in gebaren, dus ga als fotograaf nooit in de zichtlijnen van de monitor tech staan. 

9. Licht- en geluid tech

De licht en geluid tech zitten vaak in de front of house gepositioneerd. Ze zitten beide achter een grote mengtafel en zorgen dat het geluid goed klinkt of de lichtshow volgens plan verloopt.

10. Drum- en Guitar tech / Backliner

De drum- en guitar tech vind je op het podium. Ze bouwen de instrumenten op voorafgaand aan de show en werken ondersteunend tijdens de show. Bijvoorbeeld om een gitaar aan te geven, een drummicrofoon goed te hangen of om onvoorziene probleempjes op te lossen. 

Wanneer je als fotograaf op het podium aan het werk mag, zorg dat je deze crewleden niet in de weg loopt en ook hun zichtlijnen richting de artiesten vrij houdt.

11. PA-systeem

Het PA-systeem is de de apparatuur die het geluid versterkt. Dus onder andere de microfoons,  subwoofers en speakers.

12. Riser

Een Riser is een verhoogd stukje podium (vaak op wielen) wat op het podium te vinden is. Meestal zit de drummer op een Riser, maar je ziet dit ook geregeld bij toetsenisten. Risers vind je in verschillende hoogtes. 

Tegen fotografen wordt nog wel eens gezegd dat ze wel op het podium mogen fotograferen, maar dan achter de risers moeten blijven. Op deze manier blijf je enigszins beschut en ben je geen afleiding voor het publiek. 

13. Mengtafel / Lichttafel

De mengtafel is een groot mengpaneel waarop de geluids tech en monitor tech het geluid kunnen inregelen. Een lichttafel is ook een groot mengpaneel en wordt gebruikt door de licht tech om de lichtshow aan te sturen.

14. Backline

Wanneer er gesproken wordt over backline gaat het om de instrumenten en versterkers van een artiest. Denk dan aan een drumstel, gitaar en basversterker. Onderdelen van het PA-systeem vallen hier niet onder, zoals speakers en microfoons. 

15. Special Effects

Special Effects omvat alle bijzondere elementen zoals vuurwerk, confetti en CO2 kanonnen die je tijdens een concert kan tegenkomen.

16. Pax

Pax staat voor het aantal bezoekers. Bijvoorbeeld: we verwachten 250 pax. 

17. Setlist

De setlist is de lijst met liedjes die een artiest van plan is om te spelen. 

18. Cue

Een cue is een afgesproken teken waarmee wordt aangegeven dat een bepaalde actie moet beginnen. Bijvoorbeeld: de regisseur geeft de cue voor start van het vuurwerk.

19. Changement

Op z’n Nederlands uitgesproken als ‘sjansjement’. Dit is het moment waarbij er door de crew iets op- of afgebouwd wordt op het podium. Bijvoorbeeld tussen het voorprogramma en de hoofdact.

20. Matinee

Dit is een middagvoorstelling, vaak in de namiddag.

21. Curfew

In de context van een concert of festival betekent curfew altijd het moment de zaal weer leeg moet zijn en de bezoekers huiswaarts moeten gaan.

22. Tour party

Dit betekent de (grootte van de) groep waarmee je op pad bent. In de context van een concert hebben we het dan over de crew van een artiest. Bijvoorbeeld: De tour party van Artiest X is 15 man en bestaat uit…’

23. Rider

De rider bestaat uit een hospitality deel en een technisch deel en wordt door een artiest opgesteld en opgestuurd naar een podium of festival waar hij of zij speelt. In de rider vind je de wensen en eisen van een artiest en crew. 

24. Itinerary

De itinerary wordt gebruikt door een artiest als handleiding voor een concert. De itinerary bestaat vaak uit informatie over waar de concertzaal is, waar er geparkeerd kan worden, hoe laat de artiest er moet zijn, hoe laat de crew start met opbouwen, of er interviews gepland zijn en wie er van de crew mee is et cetera. 

Ga je als fotograaf mee met een artiest? Dan is de kans dat je vermeld wordt in de itinerary als mededeling richting crew en artiest.

25. Productieboek

Wanneer je in opdracht van een organisatie een evenement fotografeert kan het zijn dat je een productieboek ontvangt. Een productieboek is over het algemeen een document waar alle relevante informatie voor leveranciers in staat. Denk aan een contacten / leverancierslijst met gegevens, een line-up van de show, waar je kunt parkeren, eventuele regels waar je je aan moet houden et cetera. Het is een uitgebreidere versie op de itinerary.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Sorry, je kunt geen tekst kopieren van deze website!