Als concertfotograaf binnenkomen op een festival

Ook binnen de hekken van een festival is het over het algemeen niet toegestaan om camera apparatuur mee naar binnen te nemen. Op websites van festivals vind je veelal een zinnetje vergelijkbaar als:

Neem vooral jouw (digitale) fototoestel en videocamera, GoPro of telefoon mee om de beste momenten vast te leggen. Een (semi-) professionele camera is helaas niet toegestaan. Een selfiestick mag ook niet mee naar binnen.” (Bron: centralparkfestival.nl/info, 2022)

Twijfel je of je (semi-) professionele camera apparatuur hebt? Over het algemeen wordt er bij (semi-) professionele camera apparatuur uitgegaan van een camera met verwisselbare lenzen. Is het dan geheel onmogelijk? Nee zeker niet! Er zijn verschillende manieren om toestemming te krijgen voor het fotograferen op een festival. Geen garanties, maar wel het proberen waard.

Fotograferen voor de organisatie

De eerste mogelijkheid is om direct toestemming aan de organisatie van het festival te vragen in ruil voor de foto’s die je maakt. In dit geval werk je niet direct in opdracht van de organisatie, maar weten ze wel dat jij er bent en als je werk in de smaak valt benaderen ze je wellicht voor de volgende editie. Logischerwijs gaat het hier om een vrijwillige opdracht ter investering van je eigen portfolio.

Het kan ook zijn dat je daadwerkelijk in opdracht van de organisatie mag fotograferen. Afhankelijk van de grootte van het festival is dit een betaalde of vrijwillige opdracht en doe je dit in een fotografie-team of alleen. In dit geval zal de organisatie specifieke wensen met je doornemen.

Mocht je de organisatie willen benaderen, wees hier dan op tijd bij. Hoe dichter bij het festival, hoe drukker de organisatie is en hoe minder tijd ze hebben voor randzaken. Wil je wat zekerheid? Wees er dan ruim twee maand van te voren bij. Liever te vroeg dan te… je snapt het!

Hou er ook rekening mee dat de kans op afwijzing aanwezig is. Veel organisaties huren zelf een fotograaf of zelfs een heel fotografieteam in waar ze al vaker mee samenwerken en dus ervaring mee hebben.

Fotograferen voor een mediaplatform

Ook op een festival is het mogelijk om toestemming te krijgen omdat je in opdracht van een mediaplatform komt. Denk hierbij aan een online blog, lokale krant of magazine. Deze route is wat moeilijker omdat je eerst een mediaplatform moet vinden wat jou op pad wilt sturen naar een festival om dat voor hen vast te leggen. 

Heb je een mediaplatform gevonden wat met jou wilt werken? Dan is het noodzakelijk om bij de organisatie van het festival de juiste ‘persaccreditatie’ aan te vragen. Vaak kun je deze informatie vinden via de website van het festival onder het kopje contactgegevens of huisregels. Vergeet niet om deze persaccreditatie op tijd aan te vragen.

Wanneer deze accreditatie akkoord is krijg je toegang tot de fotopit bij het podium en mag je over het algemeen de eerste drie liedjes van een artiest fotograferen. 

Het ontvangen van persaccreditatie betekent niet direct dat je ook backstage mag komen, het podium mag betreden of een werkplek hebt om beelden te kunnen bewerken. Hou hier rekening mee!

Om te starten kun je op zoek gaan naar mediaplatformen zoals lokale kranten, online (fan-) blogs of wellicht is 3voor12 actief in jouw regio.

Fotograferen voor een artiest

De laatste optie en ook over het algemeen de lastigste: met een artiest mee gaan naar een festival. Voor een artiest is foto’s van hun eigen show perfecte content voor op social media. Daarmee kun jij de artiest verder helpen!

Wanneer je met een artiest mee bent, hoef je geen toestemming meer te vragen aan de organisatie en hoef je ook niet voor een mediaplatform te fotograferen. 

Als onderdeel van de crew kom je zo het terrein op, krijg je de juiste accreditatie om op en rond het podium te kunnen komen en mag je fotograferen zolang je wilt. 

Ben je met een artiest mee? Wees dan sympathiek voor de overige fotografen die in de fotopit enkel de eerste drie liedjes mogen fotograferen en geef ze wat ruimte. Jij hebt de hele show nog. Je kunt elkaar ook verder helpen door informatie te delen over bijzonderheden die in die eerste drie liedjes gaan gebeuren.

Om te starten kun je in je omgeving kijken of er beginnende artiesten zijn waar je bij kunt aanhaken. 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Sorry, je kunt geen tekst kopieren van deze website!